Оновлено порядок роботи з рапортами

Головна arrow forward Новини arrow forwardОновлено порядок роботи з рапортами
Оновлено порядок роботи з рапортами

8 серпня 2024 року було опубліковано та набув чинності Наказ Міністерства оборони України № 531 від 6 серпня 2024 року, який встановлює нові правила організації роботи з рапортами. Це дуже очікуваний документ серед військовослужбовців, адже він вперше чітко регулює процес подання та розгляду рапортів. Відповідні зміни вже відображено в розділі “Шлях рапорту”.

report way

Нововведення мають на меті захистити права військових, встановити чіткі строки розгляду звернень і підвищити відповідальність командирів. документ поширюється на військовослужбовців Міністерства оборони України, Збройних Сил України та Державної спеціальної служби транспорту.

Наразі, наказ встановлює 2 види рапортів: усний та письмовий (паперовий та електронний).

Усний рапорт дозволено подавати за допомогою технічних засобів комунікації. Відповідь на такий рапорт також надається усно. Розглядається він негайно, але не пізніше ніж у строки, для розгляду рапортів у паперовій формі.

Скасовані надмірні вимоги щодо оформлення письмового рапорту. Тепер, навіть якщо не дотримані вимоги щодо розміру полів, відступів, шрифтів, кольору чорнила чи друку, розміру та якості паперу, або є граматичні чи орфографічні помилки – це не причина відмовити в прийнятті рапорту. Також військовослужбовець не повинен додавати до рапорта документи, які вже є в командування, і не потрібно попередньо усно погоджувати паперовий чи електронний рапорт. Власноруч написаний рапорт також підлягає обов’язковому розгляду.

Наказом встановлені чіткі терміни розгляду письмового рапорту. Так, розгляд паперового рапорту військовослужбовців всіма його прямими командирами здійснюється невідкладно, але не пізніше ніж за 48 годин із часу його подання щодо питань, які стосуються:

  • ⁠ ⁠військової дисципліни
  • обов’язків особового складу під час виконання бойових наказів (розпоряджень)
  • збереження життя та здоров’я особового складу
  • відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин.

Рапорти щодо інших питань розглядаються у строк не більше 14 днів із дня його подання.

Подачу та рух електронного рапорту забезпечує мобільний додаток Армія+. У додатку впроваджено систему з унікальними ідентифікаційними номерами, дозволено використання електронних підписів. Також, військовослужбовець може відкликати електронний рапорт до його реєстрації. Наразі у додатку доступні 4 категорії рапортів: «На відпустку», «На допомогу», «Направлення» і «Видача направлення».

Наказ також визначає наслідки порушення виконавської дисципліни щодо розгляду рапортів та зловживання правами на подання рапортів. Водночас новий порядок гарантує, що ніхто не буде притягнутий до відповідальності за факт подання рапорту.

Розробку нового наказу здійснювала команда, до складу якої увійшли фахівці Центрального управління захисту прав військовослужбовців,  Департаменту кадрової політики, Департаменту юридичного забезпечення Міністерства оборони України та ГО «Правозахисний центр «Принцип».

Ділись турботою:

Рапорт на навчання на курсах офіцерів для мобілізованих медиків в Українській військово-медичній академії

Рапорт на навчання на курсах офіцерів для мобілізованих медиків в Українській військово-медичній академії

Збройні Сили України ініціюють можливість навчання та отримання первинного офіцерського звання “молодший лейтенант медичної служби” для військовослужбовців рядового та сержантського складу ЗСУ з вищою медичною або фармацевтичною освітою, які пройшли інтернатуру та здобули кваліфікацію лікаря…

читати більше